مقالات

راهکارهای درمان حسادت کودکان

حسادت کودکان را چطور کنترل و درمان کنیم؟

به دلیل عوارض نا مطلوبی که حس حسادت کودکان در آینده آن ها بر جای می گذارد، درمان حسادت کودکان ضرورت بسیار زیادی دارد. حسادت یکی از احساساتی است که در وجود هر کودکی ممکن است شکل بگیرد. این احساس به دلایل زیادی می تواند در وجود افراد ظاهر شود. یکی از اصلی ترین دلایل شایع که باعث ایجاد حس حسادت در کودکان می شود، این است که کودک آنچه که انتظار دارد را از اشخاصی که در اطرافش حضور دارند دریافت نمی کند. این احساس زمانی شدید تر می شود که آن فرد ارزش بسیار زیادی برای کودک داشته باشد.

این موضوع در حسادت بچه اول به دوم به صورت محسوس تری قابل مشاهده است. زیرا تمام زندگی کودک وابسته به پدر و مادر می باشد و با ورود بچه دوم عشق و محبت دریافتی کودک از پدر و مادر کاهش پیدا می کند. به همین دلیل حس حسادت در کودک شکل می گیرد. در ادامه با چوپا، تولید کننده محصولات چوبی اتاق کودک همراه باشید تا با عوامل ایجاد و درمان حسادت در کودکان آشنا شوید.

عوامل ایجاد حسادت در کودکان

شناخت علل ایجاد حس حسادت اولین گام در درمان حسادت کودکان می باشد. شاید باور این موضوع برای والدین مشکل باشد، اما واقعیت این است که یکی از دلایل اصلی شکل گیری حس حسادت در کودکان رفتار والدین می باشد. اشتباهات گوناگون و مخربی که ممکن است در اثر محبت زیاد باشد، از طرف والدین می تواند ریشه بسیاری از مشکلات کودک بشمار آید. در ادامه چند مورد از اشتباهات والدین را مورد بررسی قرار داده و سپس راه هایی برای درمان حسادت کودکان ارائه خواهیم نمود.

عوامل ایجاد حسادت در کودکان

اشتباهات والدین در ایجاد حسادت در کودکان

  1. لوس کردن کودک

والدینی که کودک خود را بیش از اندازه ناز پرورده بار می آورند به نوعی باعث ایجاد حس حسادت در فرزند خود می شوند. زیرا در فضای خانه به خاطر امکانات زیادی که وجود دارد، این احساس در وجود کودک به وجود می آید که او فردی درجه یک و بی رقیب است و همه چیز در دنیا به او تعلق دارد. زمانی که کودک با دنیای واقعی رو به رو می شود و افراد دیگری غیر از والدین خود را ملاقات می کند احساس ترس و نا امنی به او القا می شود. در این شرایط در حالی که کودک خود را مالک همه چیز می داند،ه جامع همه چیز را در اختیار او قرار نمی دهد. به این ترتیب نوعی حس حقارت در کودک ریشه می دواند که اگر به آن توجه نشود تا بزرگسالی همراه او خواهد بود. در واقع اصلی ترین دلیل ایجاد حس حسادت در افراد نیز همین حس حقارت می باشد.

2. رسیدگی بیش از حد و مراقبت زیاد از کودک

رسیدگی بیش از اندازه به کودک نیز یکی از اشتباهاتی است که والدین مرتکب می شوند و حس حسادت در کودک خود را تحریک می کنند. در برخی از خانواده ها کودک هیچ گونه مسئولیتی ندارد و برای تمام کارهایش پدر و مادر در حال سرویس دهی می باشند. این کودک وقتی وارد اجتماع می شود توقع دارد که تمام بزرگسالان و همسالان او که در اجتماع حضور دارند، همان سرویس هایی که پدر و مادر به او ارائه می کردند را به او ارائه نمایند. همه ما می دانیم که در واقعیت چنین چیزی امکان پذیر نیست. کودک با قرار گرفتن در این شرایط احساس می کند که در اجتماعی بی رحم و ناعادلانه گرفتار شده است که هیچ وجه صمیمیتی با او ندارد. کودک کم کم به سمت خجالتی بودن و انزوا کشیده شده و وقتی می بیند که همسالانش چنین ضعف هایی ندارند حس حسادت در او شکل می گیرد.

3. کنترل بیش از حد کودک

یکی دیگر از اشتباهاتی که در زمینه تربیت کودکان وجود دارد این است که کودک را بیش از اندازه کنترل کنید. قوانین و مقررات سختی که دست و پای کودک را می بندد و اجازه آزادی عمل به او نمی دهد اعتماد به نفس کودک را پایین می آورد. با پایین آمدن اعتماد به نفس کودک توانایی انجام کارهای مختلف نیز از او گرفته می شود. کودک با قرار گرفتن در چنین شرایطی، خود را نسبت به همسالانش بی ارزش تر می بیند و این احساسات نیز منجر به شکل گرفتن حس حسادت در کودکان می شود.

4. مقایسه کودک با دیگران

از بزرگ ترین اشتباهاتی که ممکن است والدین دچار آن باشند این است که کودک خود را با همسالانش مورد مقایسه قرار دهند. این کار نه تنها سودی برای کودک ندارد بلکه حس کم ارزش بودن به کودک داده و باعث می شود که حس حسادت در او افزایش پیدا کند.

روش های درمان حسادت کودکان

روش های درمان حسادت کودکان

در این مطلب چند مورد از عواملی که باعث می شود کودک با احساسات منفی مانند حقارت و حسادت مواجه شود را بیان کردیم. طبیعتا اولین راه درمان حسادت کودکان این است که از عوامل ایجاد حس حسادت در کودک اجتناب کنیم. بعد از اصلاح نحوه رفتار با کودک نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشیم این است که با دقت و صادقانه به درون خود بنگریم. باید ببینیم که آیا حس حسادت در وجود خودمان نهفته هست یا خیر؟ باید تمام احساسات منفی که ممکن است نسبت به هر کسی داشته باشید از دوست و همکار گرفته تا افرادی از خانواده و آشنایان را مورد بررسی قرار داده و از زندگی خود حذف نمایید. در حقیقت مهم ترین کار این است که وجود خود را از حسادت پاک کنیم تا بتوانیم به درمان کودک خود بپردازیم.

 بعد از این که مقدمات لازم و بستر مناسبی برای درمان حس حسادت فراهم نمودیم راهکارهایی که در ادامه ذکر می شود می توانند به درمان حسادت کودکان و از بین بردن احساسات منفی در کودک کمک کنند.

  1. گوش دادن به حرف های کودک

ممکن است شما نیز مانند بسیاری از والدین خوب دیگر با دیدن برخی از رفتارهای کودک به فکر راه های درمان حسادت کودکان افتاده باشید. رفتارهایی مانند این که وقتی کودک به دیگران حسادت می ورزد شاید در قالب بازی و به صورت پنهانی با کتک زدن و یا آسیب رساندن به وسایل کودکان دیگر این احساس را بروز دهد.

در این شرایط بهتر است که سعی کنید به صورت مؤثر با کودک ارتباط برقرار نمایید و به صحبت هایش گوش دهید. زیرا این رفتارها از عمق وجود کودک برخاسته و موضوعی در درون کودک وجود دارد که او را آزار می دهد. با شنیدن صحبت های کودک می توان پی برد که بسیاری از این رفتارها ناشی از اعتماد به نفس پایین و عزت کم عزت نفس کم در کودکان می باشد. در واقع وقتی کودک از ویژگی های مثبت و توانایی های خودش اطمینان نداشته باشد حس ناتوانی و در او پدید می آید که این احساس او را از تلاش برای ادامه مسیر باز می دارد. به همین سبب حس حسادت در او شکل می گیرد و سعی می کند برای کودک دیگر مشکلاتی ایجاد کند که او نیز متوقف شود. این احساسات در بزرگسالان نیز دیده می شود و تنها منحصر به رفتارهای کودکان نمی باشد. بنابراین اگر کودک در سنین پایین درمان نشود تا بزرگسالی با این احساسات منفی رشد پیدا کرده و آزار می بیند.

گوش دادن به حرف های کودک برای درمان حسادت بچه

2. تبدیل احساسات منفی کودک به عواطف مثبت

زمانی که متوجه مشکل حسادت در کودکان شدید کاری که از دست شما برمی آید این است که انرژی های کودک خود را به سمت احساسات مثبت سوق دهید. هدف کودک خود را بزرگ تر و غنی تر نمایید و او را تشویق کنید که برای رسیدن به هدف خود تلاش کند. مثلا ممکن است کودک از این ناراحت است که دوست او در یک زمینه توانایی خاصی دارد و به موفقیتی دست پیدا کرده است. به جای این که کودک روی موفقیت او تمرکز کند و سعی در ضربه زدن به او داشته باشد، سعی کنید هدفی برای او قرار داده و او را به تلاش بیشتر تشویق نمایید. به این ترتیب احساسات منفی کودک جای خود را به احساسات مثبت در جهت کسب موفقیت و پیروزی می دهد. با این روش قطعا کودک شادتری خواهید داشت.

3. تشویق کودک به انجام فعالیت های مشارکتی

یکی از بهترین راه ها برای درمان حسادت کودکان این است که او را به انجام کارهایی تشویق نمایید که به صورت تیمی و گروهی می باشند. در واقع کودکان باید در شرایطی قرار گیرند که از یکدیگر حمایت نموده و در کارها با یکدیگر مشارکت داشته باشند. تشویق کودکان به مشارکت در امور و قدردانی کردن از هم تیمی ها و دوستان، باعث می شود احساسات منفی در کودک کم رنگ تر شده و جای خود را به همدلی و همبستگی دهد.

3. تشویق کودک به انجام فعالیت های مشارکتی برای درمان حسادت او

4. نقش عشق والدین در درمان حسادت کودکان

یکی از راه های موثر برای درمان حسادت کودکان، عشق و محبتی است که والدین نثار فرزندان خود می کنند. در واقع کودکان نیاز شدیدی دارند تا تمام علاقه ای که در وجود والدین موج می زند را دریافت نمایند. در هر فرصتی سعی کنید که برای کودک خود زمان بگذارید و در بازی ها به صحبت هایی که با او دارید علاقه خود را به او ابراز نمایید.

5. تشویق کودک به تمرکز بر توانایی های شخصی

هر کودکی دارای توانایی ها و استعدادهای خاصی است که با شکوفا شدن آن می تواند به پیروزی و موفقیت دست یابد. بنابراین به هیچ عنوان کودک خود را چه در امور درسی و چه در امور دیگر با دیگران مقایسه نکنید این مقایسه خود باعث می شود که کودک در آنچه توانایی انجام آن را ندارد احساس ضعف کند و نسبت به افراد موفق تر دچار حسادت و کینه شود. سعی کنید ابتدا توانایی های کودک خود را بیابید و با تقویت آن ها اعتماد به نفس کودک را افزایش دهید. برای هر پیشرفتی جایزه و تشویقی در نظر بگیرد تا تمرکز کودک بر تلاش هایش معطوف شود.

تشویق کودک به تمرکز بر توانایی های شخصی برای درمان حسادت

6. احساسات کودک خود را درک کنید.

سعی کنید احساسات کودک خود را بپذیرید. حس حسادت در کودکان مانند هر احساس دیگری مانند خشم و ناراحتی طبیعی بوده و در برخی مواقع ممکن است که بروز کند. مهم این است که نحوه برخورد شما با این شرایط چگونه است. به کودک خود بگویید که این احساسات طبیعی است و هر زمانی که با احساسی منفی مواجه می شود آن را با شما در میان بگذارد. شما نیز در برخورد با احساسات کودک او را در آغوش کشیده و با مهربانی محبت خود را به او نشان دهید.

جمع بندی

احساس حسادت یکی از احساست منفی است که در آینده کودک تاثیرات منفی و نا مطلوبی داشته و لازم است راهکارهای درمان حسادت کودکان با جدیت مورد بررسی قرار گیرد. در این مطلب به عوامل ایجاد حسادت در کودکان و روش های درمان حسادت بچه ها اشاره کردیم. امیدواریم برای شما مفید واقع شود. اگر شما هم تجربه ای در این زمینه دارید، حتما با ما در میان بگذارید.

2 thoughts on “راهکارهای درمان حسادت کودکان

  1. اعتماد گفت:

    مقاله ای مفید و کاربردی ??

  2. حیدری گفت:

    من خودم به شخصه ی خواهر دارم و تبعیض رو دیدم
    الان که خودم ی دختر و پسر دارم سعی می کنم بینشون تفاوتی قائل نشم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × سه =